Beleggen in een All-world ETF is een toegankelijke manier voor veel mensen om te beginnen met beleggen. All-world ETF zijn vaak makkelijk in aankoop, goed toegankelijk op veel platformen en laag in lopende kosten. Dit artikel zal ingaan op wat een All-world ETF goed maakt, belangrijke dingen om op te letten bij het kiezen van een ETF en mijn persoonlijke aanraders.
Wat is een ETF?
Voordat we kunnen behandelen wat een All-world ETF goed maakt moeten we kort behandelen wat een ETF is. Een Exchange Traded Fund (ETF) is een open-ended beleggingsfonds dat op één of meer beurzen verhandeld wordt. Net als een beleggingsfonds biedt een ETF toegang tot een hele portefeuille met aandelen, obligaties of andere effecten, zoals grondstoffen of vastgoed. De portefeuille van een ETF wordt opgebouwd met als doel een bepaalde marktindex te volgen en daardoor hetzelfde rendement en risico als deze index te bieden. Als je een ETF koopt, koop je in feite een klein deel van die effectenportefeuille. Hierbij moet je wel rekening te houden met diverse kosten, die op het rendement in mindering worden gebracht.
Soorten All-world ETF’s
Een ETF volgt dus marktindex, er zijn heel veel ETF’s die slechts een paar marktindices volgen. De grootste marktindices die de gehele wereld dekken zijn:
FTSE All-world
MSCI All Country World
MSCI All Country World Investable Market
Naast deze All-world Indices zijn er ook veel developed world Indices. Deze Indices tracken voornamelijk de Westerse wereld bestaande uit de VS, Canada, West-Europa, Australië en Japan. Voorbeelden van developed world Indices zijn:
FTSE Developed
MSCI World
Solactive GBS Developed Markets Large & Mid Cap
In dit artikel zullen we ingaan op de All-world ETF’s, in een vervolgartikel zullen we het hebben over developed world Indices.
FTSE All-world Index
De FTSE All-World index is een internationale aandelenindex die aandelen uit ontwikkelde en opkomende markten over de hele wereld volgt. Met zijn 4.164 componenten dekt de FTSE All-World index 98% van de belegbare marktkapitalisatie. De index is ontwikkeld voor gebruik bij het maken van ETF’s en derivaten. De aandelen worden geselecteerd en gewogen naar marktkapitalisatie waardoor de grotere bedragen een evenredig grotere representatie hebben in de index. De index is verhandelbaar in USD, GBP, JPY, EUR en lokale valuta’s.
Er zijn 2 ETF’s die de FTSE All-world Index volgen, deze ETF’s zijn beide van Vanguard, één van de grootste asset managers ter wereld met ongeveer 7.7 Biljoen dollar onder management.
Klik hier voor de factsheet van de FTSE All-World Index.
MSCI All Country World Index
De MSCI All Country World Index (MSCI ACWI) is een internationale aandelenindex die aandelen volgt uit 23 ontwikkelde en 24 opkomende landen. Deze brede wereldwijde index bestaat uit de MSCI World (wereldwijde index voor ontwikkelde landen) en de MSCI Emerging Markets (wereldwijde index voor opkomende markten). Aandelen uit opkomende markten zijn echter gewogen met 10,94%, terwijl aandelen uit ontwikkelde markten goed zijn voor 89,06%. Met 2.888 componenten dekt de index ongeveer 85% van de belegbare marktkapitalisatie.
De index is gebaseerd op de MSCI Global Investable Market Indexes een alomvattende en consistente benadering een wereldwijde weergave. Deze methodologie is bedoeld om een volledige dekking van de relevante investering te bieden.
Er zijn 2 ETF’s die de MSCI All Country World Index volgen. Deze ETF’s zijn uitgegeven door iShares en SPDR.
Klik hier voor de factsheet van de MSCI All Country World Index.
MSCI All Country World Investable market Index
De MSCI All Country World Investable Market Index (ACWI IMI) volgt aandelen uit 23 ontwikkelde en 24 opkomende markten wereldwijd. Het dekt effecten in large-, mid- en smallcap-segmenten. Met 9.123 componenten dekt de index ongeveer 99% van de belegbare marktkapitalisatie.
De index is gebaseerd op dezelfde MSCI Global Investable Market Indexes als de bovenstaande MSCI All Country World Index.
Er is maar 1 ETF die deze index volgt, deze ETF is uitgegeven door SPDR.
Klik hier voor de factsheet van de MSCI All Country World Investable Market Index
Van Index naar ETF: waar moet je op letten?
In totaal zijn er 5 grote ETF’s die 3 Indices volgen. Maar welke hiervan is nou de beste keuze als je een wereld-ETF zoekt? Daarvoor gaan we kijken naar de belangrijkste aspecten van een ETF en wat een ETF goed en/of slecht maakt.
De ETF’s verschillen op de volgende aspecten van elkaar die belangrijk effect kunnen hebben op je fondskeuze:
Fonds munteenheid
Fondsgrootte
Winstdistributie
Dividendlekkage
Replicatie en replicatiemethode
Fonds registratieplaats
Fondskosten
Beschikbaarheid bij brokers
Beursnoteringen
De 5 Wereld-ETF’s met zelf-beleggen
In de vergelijking van wereld-ETF’s nemen we 5 ETF’s mee zoals eerder genoemd, dit zijn de volgende ETF’s:
iShares MSCI ACWI UCITS ETF (Acc)
SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF
SPDR MSCI ACWI UCITS ETF
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF Distributing
In het onderstaand overzicht worden de 5 ETF’s met elkaar vergeleken:
Hier vallen de volgende dingen op:
Enkel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF Distributing is de enige ETF die dividend niet herbelegd maar uitkeert. Al zoek je naar een wereld ETF waar je passief inkomen uit kan halen, is deze Vanguard ETF je enige optie.
Het uitlenen van effecten wordt gedaan door de 2 Vanguard ETF’s en de iShares ETF. Effectenleningen is het uitlenen van aandelen aan andere investeerders of bedrijven. Bij het uitlenen van effecten moet de lener een onderpand stellen, hetzij contanten of andere effecten. Dit brengt extra risico van lenen met zich mee, maar kan extra rendement opleveren
De fondskosten liggen tussen de 0,17% en 0,40% per jaar, de kosten van het fonds is een belangrijk aspect van het fonds. De kosten kunnen zomaar een groot effect hebben op het rendement op de langere termijn.
De fondsgrootte heeft voornamelijk effect op het risico van liquiditeit. Grotere fondsen worden meer verhandeld, je komt daardoor sneller van je ETF af of kan makkelijker bijkopen indien je dat wenst.
Als laatste valt op dat enkel de Vanguard fondsen in de DeGiro-kernselectie zitten. Ook dit kan een groot effect hebben op het rendement van het fonds op lange termijn, de Kernselectie bespaart namelijk veel op transactiekosten.
Nog meer om rekening mee te houden
Voordat we een conclusie kunnen trekken over welke ETF het beste is moeten we alle andere kosten ook meenemen, deze kunnen namelijk een flink effect op je rendement op lange termijn. Naast de fondskosten die we al hebben behandeld moeten we ook rekening houden met dividendlekkage, transactiekosten, servicekosten en kosten van dividenduitkeringen.
Naast kosten moeten we ook kijken naar combinaties van fondsen. Zo is een spreiding het MSCI ACWI fonds wat we hebben behandeld hetzelfde als de MSCI World Index gecomineerd met de MSCI Emerging market index. Voor deze 2 Indices zijn er veel meer ETF’s beschikbaar. Zo kan het zijn dat een broker niet de ACWI ETF aanbiedt, maar wel de 2 World en Emerging markets ETF’s. In het volgende deel van het artikel gaan we hier naar kijken.
Kosten en alternatieven voor een All-country ETF
De website van Indexfondsvergelijken.nl biedt fantastisch inzicht aan iedereen die een fondskeuze wilt maken. Deze site neemt alle kosten die gepaard gaan met het beleggen in overweging om uiteindelijk een verwacht rendement te berekenen. Indexfondsvergelijken.nl vergelijkt 12 portfolio’s met elkaar bij verschillende brokers.
Voor deze vergelijking zijn we aan het kijken naar beleggen in een wereldfonds, daarom neem ik portfolio’s met een marktkapitalisatie van minder dan 80% niet mee in de vergelijking.
Voor de kostenberekening ga ik uit van een dividend yield van 2%. Dit ligt in lijn met het gemiddelde van de MSCI ACWI en de FTSE All-world index. Voor het rendement ga ik uit van 7%, dat ligt in lijn met het gemiddelde rendement in de afgelopen 10 jaar van de MSCI ACWI en FTSE All-world Index.
Verder neem ik een looptijd van 30 en een inleg van €400 per maand. Deze zijn variabel maar zullen weinig impact hebben op de kostenberekening en uiteindelijk keuze die je zal maken.
Deze criteria geven de volgende portfolio’s:
Northern Trust
Nothern Trust heeft 2 portfolio combinaties. Beide met de NT World en Emerging Markets ETF. De tweede optie heeft ook nog een Small Cap fonds erbij.
Het belangrijkste verschil in kosten tussen de 2 NT-portfolio’s zit in de lopende fondskosten per jaar van 0,181% en 0,194%.
Het eerste portfolio bestaat uit 89% MSCI World Custom ESG Index en 11% MSCI Emerging Markets Custom ESG Index. Deze Indices zijn varianten op de normale World Index en Emerging Markets index, de aanpassing in deze indices zitten in bedrijven die niet voldoen aan ESG-screening. Het tweede portfolio voegt nog een Small Cap ESG Low Carbon Index toe met een weging van 9%. De andere 2 fondsen worden in dat portfolio gewogen met 81% en 10%.
Tussen de 3 aanbieders van NT-fondsen zit weinig verschil in kosten, het zal voornamelijk afhangen van bij welke bank je al klant bent en waar je mogelijk pakketten kan combineren.
Actiam
Actiam heeft 1 combinatie binnen de gezette criteria, buiten het criteria is er ook nog een portfolio zonder Small Cap ETF.
Interactive Brokers is hier overduidelijk door voordeligste optie, de overige brokers zijn de duur in kosten om serieus te overwegen.
Het Actiam portfolio bestaat voor 75% uit een fonds dat de MSCI World Index volgt, 13% uit een fonds dat de MSCI Emerging Markets IMI Index volgt en 12% uit MSCI World Small Cap Index.
Meesman
Meesman biedt een portfolio aan bestaande uit 100% Wereldwijd aandelen totaal, dit is Meesman hun eigen Index. Voor deze reden biedt ook enkel Meesman dit aan.
iShares Blackrock
iShares biedt een portfolio aan bestaande uit 89% MSCI World Index en 11% Emerging Markets Index. Van de aanbieders van dit portfolio zijn alleen DeGiro met de kernselectie en Interative Brokers serieus te overwegen qua kosten, de rest is te duur.
Vanguard
Vanguard biedt 2 portfolio’s aan, beide ETF’s hebben we eerder al behandeld. De VWRL en VWCE ETF’s lijken enorm veel op elkaar, het enigste verschil tussen de ETF’s zit in het uitkereren van dividend of het automatisch herbeleggen van dividend. Beide ETF’s volgen voor 100% de FTSE All-World Index.
Beide ETF’s worden door veel aanbieders aangeboden maar enkel DeGiro, Interactive Brokers en Lynx zijn serieuze opties qua kosten, waarbij DeGiro naar boven komt als goedkoopste broker voor VWRL en VWCE.
Brand New Day
BND heeft 2 portfolio’s die beide alleen worden aangeboden door BND. Het eerste portfolio volgt voor 89% de FTSE Developed Index en voor 11% de MSCI Emerging Markets Index. Het tweede portfolio voegt daar nog 8% MSCI World Small Cap Custom ESG Low Carbon Index aan toe en verandert de weging van de andere 2 ETF’s naar 82% en 10%.
Welke is dan het beste?
Zoals we hebben gezien zijn er veel portfolio combinaties mogelijk die door veel aanbieders worden aangeboden. Het kiezen van het beste portfolio zal afhangen van een aantal factoren, maar hieronder zal ik mijn favoriete keuzes toelichten en voor welke belegger ik denk dat deze geschikt is.
De makkelijkste, goed gespreide optie voor de meeste mensen: Meesman Indexbeleggen
Voor de meeste mensen die gewoon geld opzij willen zetten zonder hoeven na te denken over het wegen van hun portfolio en kosten raad ik aan om Meesman Indexbeleggen te kiezen. Meesman is redelijk goedkoop in kosten dankzij het niet hebben van dividendlekkage en lage transactiekosten, lopende fondskosten zijn daarentegen wel weer relatief hoog. Het is echter een makkelijke keuze doordat het maar 1 ETF is die moet worden aangekocht.
Resultaatmaximalisering met iets meer moeite: Northern Trust
Al wil je je resultaat zo hoog mogelijk krijgen en kosten drukken raad ik aan om te kiezen voor een Northern Trust portfolio. Hierbij maakt het niet echt uit of je kiest voor het portfolio mét of zonder Small Cap Index. De keuze zal afhangen van hoe belangrijk je het vindt om de marktkapitalisatie omhoog te krijgen van 83% naar 92%, hiervoor ruil je wat gemak en kosten in.
Het kiezen van Northern Trust fondsen kan je het beste doen bij ABN AMRO of de Rabobank, de keuze maakt niet veel uit. Mocht je niet bij ABN AMRO of Rabobank willen beleggen kan je beter de combinatie hieronder kiezen.
De opvolger, een goed alternatief voor Northern Trust: Actiam
Al wil je of kan je niet beleggen bij de ABN AMRO of Rabobank kan je ook kiezen voor het portfolio van Actiam. Dit portfolio ongeveer even duur in kosten en heeft ongeveer hetzelfde verwachte rendement. Dit portfolio verliest van Northern trust doordat het minder toegankelijk is via Interactive Brokers dan bij de Rabo of ABN. Daarnaast is het minder gebruiksvriendelijk doordat je 3 ETF’s moet aankopen in plaats van 2 bij Northern Trust voor dezelfde marktkapitalisatie.
Actiam is echter nog steeds een prima alternatief voor Northern Trust zolang je dit doet via Interactive Brokers, via andere aanbieders is het de moeite niet waard en zijn er betere alternatieven.
Voor DeGiro-klanten: iShares of Vanguard
De laatste aanrader is specifiek voor DeGiro-klanten. Dit betreft namelijk zowel het iShares portfolio als de 2 Vanguard fondsen. Ik raad het af om 1 van deze 3 portfolio’s te kopen via een ander platform. Qua kosten is Interactive Brokers namelijk ook interessant, echter raad ik dan aan om een bovengenoemd portfolio te kiezen zoals dat van Actiam.
Voor DeGiro klanten maakt het weinig uit of ze voor het iShares portfolio bestaande uit IWDA en IEMM kiezen of voor VWRL of VWCE aan. Qua kosten heeft het bijna geen effect op het rendement, het is puur wat je voorkeur heeft.
Al wil je dividend uitgekeerd krijgen, kies dan voor VWRL. Wil je dat dividend automatisch wordt herbelegd, kies dan voor VWCE of IWDA + IEMM.
Waarom de rest van de opties niet?
De rest van de portfolio’s of ETF hebben het niet gered voor een aantal redenen, dat zal ik hieronder toelichten.
De iShares en SPDR ETF’s die de MSCI ACWI of ACWI IMI Index volgen hebben het niet gehaald doordat deze niet voordelig verkrijgbaar zijn bij brokers. Deze ETF’s brengen allemaal veel kosten met zich mee in de vorm van dividendlekkage en doordat deze 3 ETF’s niet in de kernselectie zitten van DeGiro zijn er betere en goedkopere alternatieven beschikbaar bij DeGiro en andere brokers.
De Brand New Day fondsen hebben het niet gehaald doordat deze te duur zijn in kosten. Deze bieden niks unieks in vergelijking tot de NT of Actiam portfolio’s terwijl deze aanzienlijk duurder zijn in de kosten.
Afsluiting
Ik hoop dat je na afloop van dit artikel een idee hebt en mogelijk zelfs een keuze hebt kunnen maken over welke aanbieder van Wereld-beleggingen het best bij je past. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel of wil je graag meepraten met mij en andere beleggers? Join nu de onderstaande Discord servers! In alle 3 ben ik actief online en zal ik zo snel mogelijk je vraag beantwoorden, mocht ik er niet zijn zijn er ook veel andere beleggers die je graag op weg willen helpen in je beleggingsreis.